24. 3. 2020 | 13:42 A A A

Obeležena godišnjica NATO agresijePolaganjem cveća na Spomenik istine kod glavnog mosta na Ibru i na Trgu Braće Milić, na mestu gde će uskoro biti postavljen spomenik načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, obeležili su danas 21. godinu od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije i odali počast žrtvama.

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić ovom prilikom je rekao da obeležavanjem jednog od najtragičnijih događaja za srpski narod i njegovu istoriju, odajemo počast i poštovanje palim herojima za otadžbinu kao i nevino nastradalim žrtvama NATO agresije.

- Nikada nećemo zaboraviti zločine koji su počinjeni nad našom decom i nad našim narodom u toku 78 dana i noći, koliko je trajalo NATO bombardovanje. Naša država i naš narod su nažalost, u to vreme bili suočeni sa najvećom i najjačom vojnom silom koja je imala za cilj da rasturi i ponizi tadašnju Sveznu Republiku Jugoslaviju. Njihov jasan cilj je bio da razbiju Srbiju i njen teritorijalni integritet, koja u to vreme nažalost, nije imala puno prijatelja“, napomenuo je Simić.

On je istakao da danas, 21 godinu nakon NATO bombardovanja imamo prijatelje i partnere u svetu, i da smo uspeli da izgradimo našu državu čija je infrastruktura bila potpuno uništena. 

- Izgradili smo moderno društvo, snažnu državu i danas sa ponosom i uzdignute glave našoj deci govorimo o herojskoj borbi koja je bila prisutna kod našeg naroda u to vreme. Dugujemo veliko poštovanje i zahvalnost palim herojima i žrtvama NATO bombardovanja. Oni su dali ono što je najvrednije, dali su svoje živote za budućnost naše dece i za budućnost Srbije, neka im je večna slava i hvala im za sve - rekao je Simić.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je rekao da i u ovim specifičnim uslovima srpski narod i građani Kosovske Mitrovice odaju počast žrtvama NATO agresije.

 - Ne zaboravljamo, pamtimo! Srpski narod je onaj koji oprašta. Politika pomirenja je ono u šta ulaže čitav sistem države, kada je u pitanju bolji život i prosperitet naroda, ali okolnosti u kojima se trenutno nalazimo su jedna od bitnih stvari da čuvamo od zaborava, da pamtimo, opominjemo i podsećamo na ona stradanja koja je zadesio narod na prostoru Srbije. Ovaj spomenik je jasan dokaz koliko su Kosovska Mitrovica i Kosovskomitrovački okrug dali života, da se nigde i nikad više ne desi - rekao je Spirić.

Na "Spomeniku istine" poginulima u ratu za odbranu otadžbine od bombardovanja i terorističke OVK u Kosovskomitrovačkom okrugu uklesana su 194 imena žrtava, a ostavljeno je prostora za još 39 lica o čijoj se sudbini do dana današnjeg ništa ne zna.

Na zahtev članova porodica stradalih kosovskih Albanaca iz bezbednosnih razloga na spomeniku nema albanskih imena.

Ostale vesti

Hristos Vaskrse!

18. 4. 2020 | 10:18

Borba protiv koronavirusa

23. 3. 2020 | 11:22

Godišnjica martovskog pogroma

17. 3. 2020 | 18:20