18. 3. 2021 | 07:46 A A A

17 godina od 17. martaSećanje na žrtve martovskog pogroma danas je u Severnoj Mitrovici obeleženo parastosom i paljenjem sveća kod spomenika Beli anđeo i polaganjem venaca na mestima gde su ubijeni Jana Tučev i Borivoje Spasojević.

Poštu ubijenim Srbima, stradalim u trodnevnom nasilju, koje se pred očima međunarodne zajednice odigralo pre 17 godina, odali su pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, predsednik Srpske liste Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, predstavnici Udruženja ratnih veterana, kao i porodice ubijenih.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković rekla je da Srbija danas sa velikom pažnjom, posvešćenošću i patnjom odaje počast svojim žrtvama i stradanjima koja su se desila na današnji dan.

- Pre 17 godina se ovde desilo jezivo etničko čišćenje gde je za samo tri dana preko 4.000 hiljade Srba proterano sa ovih prostora i to se ne može i ne sme zaboraviti. To su velike patnje koje su u dušama svakog Srbina ovde na Kosovu i Metohiji, ali i svakog Srbina gde god da živi. Ono što su toga dana uradili ne sme da se ponovi, a verujem i da nisu uspeli u nameri koja im je tada bila - rekla je Stojković.

Ona je naglasila da država Srbija neće dozvoliti da se tako nešto ponovi.

- Mi obnavljamo našu Srbiju, naše Kosovo, gradimo budućnost i stvaramo uslove za povratak i opstanak naših Srba na Kosovu i Metohiju. Kancelarija za KiM je i danas ovde sa vama. Tu smo i kada se slavi, ali i kad treba da se obeleže ovako tužni datumi.  Tu smo da gradimo i obnavljamo naše Kosovo i Metohiju - rekla je Stojković.

 

Ostale vesti

Otvorena vrata okruga

24. 6. 2021 | 10:27

17 godina od 17. marta

18. 3. 2021 | 07:46

Dan opštine Leposavić

21. 10. 2020 | 09:34