19. 4. 2021 | 11:04 A A A

Вакцинација становника Косова и Метохије у Рашки 

Пандемија корона вируса не може се победити без одговорног колективног понашања које пре свега подразумева поштовање противпандемијских мера које прописује Влада Републике Србије.

У том смислу неопходно је носити заштитне маске, избегавати блиске контакте и групна окупљања, а нарочито је важно спровести што масовнију имунизацију становништва.

Вакцинација становника Косовскомитровачког округа обавља се у Рашки, а пријављивање заинтересованих је и даље организовано преко домова здравља у Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

До петка 17. априла вакцинисано је преко 6000 становника који су се на овај начин пријавили за вакцинацију. Конкретно из Косовске Митровице је вакцинисано 2050, а ревакцинисано 1525 становника, из Звечана 1190, ревакцинисано 840, 1450 Лепосаваца је примило прву, а 1120 другу дозу вакцине, док је вакцинисано 580, а ревакцинисано 410 житеља општине Зубин Поток. Овом броју треба додати значајан број становника који су ишли да се вакцинишу самоиницијативно, нарочито од како је омогућено вакцинисање без заказивања.

За становнике наведених општина обезбеђене су довољне количине вакцина свих произвођача, грађанима је омогућен слободан избор вакцине, а за све оне који нису у могућности да иду сопственим превозом, Канцеларија за Косово и Метохију обезбедила је бесплатан превоз аутобусима од Косовске Митровице до Рашке

Косовскомитровачки управни округ апелује на грађанство да покаже висок ниво колективне свести и да искористи своје право на добровољну и бесплатну вакцинацију коју је држава Србија омогућила свим својим грађанима, ма где живели.