1. 1. 2020 | 20:15 A A A

Симић и Спирић обишли социјално угроженеНачелник Косовскомитровачког управног округа Славко Симић и председник Привременог органа Општине Косовска Митровица  Александар Спирић  обишли су данас четири интерно расељене породице које су  кров над главом пронашле у кућама за социјално становање у Косовској Митровици. Ове породице су годинама живеле у  колективном центру у старој школи „Бранко Радичевић“   и самачком блоку уништеном у пожару  2017. године.

Приликом ове посете Славко Симић је истакао да жеља представника државних и органа локалне самоуправе није само обезбеђење елементарних услова за живот социјално угрожених породица, већ и обавеза да им се омогући нормалан живот. 

- Желимо да сви заједно, јединствено и солидарно наставимо нашу борбу и да покажемо колико нам је стало до сваког грађанина који живи на овим просторима - рекао је Симић.

Куће за социјално становање изграђене су средствима Канцеларије за КиМ. Привремени орган oпштине Косовска Митровица  дао их је на коришћење Центру за социјални рад.  Замишљено је да станарски стаж буде привремен, док се не изнађе начин да ови људи буду трајно стамбено збринути.

- Нама је овде добро. Ја сам задовољна и мени општина помаже. С обзиром на то у каквим сам условима живела и шта сам све претрпела, сада немам разлога за незадовољство - каже Круна Костић која је родно Гњилане напустила 1999. године. Најпре је са сином 16 година  живела у колективном центру, а након тога, последње четири године живи у кући за социјално старање. 

И остали корисници овог програма истичу да у последње четири године живе у неупоредиво бољим условима него раније, нарочито имајући у виду чињеницу да им је обезбеђена и исхрана у народној кухињи и кухињи студентског центра. 

- На нама је да водимо одговорну политику и да будемо непрестано посвећени  људима  којима је помоћ најнеопходнија - рекао је председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.

Он је нагласио да је уточиште у овим кућама пронашао и један број станара некадашњег Самачког блока,  и изразио задовољство што у Косовској Митровици не постоји више ниједан колективни центар. Истакао је да су сви збринути, било кроз програм расподеле станова социјално угроженим лицима, било на овај начин. Додао је да без подршке државе Србије то не би било могуће.

Директор Центра за социјални рад Дејан Ђиновић каже да су сви станари ових кућа обухваћени социјалним програмом кроз материјалну помоћ.

- Они су уједно свакодневни корисници Народне кухиње и ја се у њихово име захваљујем, пре свега држави Србији и локалној самоуправи која брине о свим грађанима, а нарочито о угроженим категоријама - рекао је Ђиновић.

Овом приликом корисницима кућа за социјално становање уручени су новогодишњи поклони.