23. 1. 2020 | 10:24 A A A

Петковић: На Косову реализујемо пројекте вредне више од 100 милиона евраПомоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас у Лепосавићу да држава Србија на Косову реализује 349 пројеката чија је вредност више од 100 милиона евра и да је циљ да се у овој години стигне до сваког домаћинства.


- Након деценија и деценија овде на КиМ, захваљујући личној иницијативи председника Србије Александра Вучића и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, реализује се преко 349 различитих пројеката помоћи српском народу на КиМ који треба у економском смислу да подигне српске средине, како би српски народ на КиМ имао будућност - рекао је Петковић.

Он је навео да је реч о пројектима Владе Србије чија је вредност изнад 100 милиона евра, али и пројектима који ће се реализовати из пројеката „Србија 2020.-2025.“ у износу од додатних 150 милиона евра које је председник Србије споменуо говорећи о свеобухватном плану будућности грађана Србије. 

- Главна порука је да овде на КиМ морамо да дођемо до сваког човека, да је апсолутно недопустиво да постоје породице које живе у тешким условима а са друге стране знамо колико Србија издваја за простор КиМ. Због тога, одговорност свих нас, али посебно људи на локалу, треба да буде повећана јер након свих ових састанака и покушаја да сагледамо ситуацију у српским општинама на КиМ одредићемо и даље кораке рада Канцеларије за КиМ али фебруар ће, како је директор Канцеларије Марко Ђурић најавио, бити и месец одлука које ће се односити на смене оних који нису добро радили - рекао је Петковић.

Петковић се данас у Лепосавићу састао са општинским челницима, руководиоцима културних, просветних и јавних предузећа.

Начелник Косовскомитровачког управног округа Славко Симић, који је присуствовао састанцима, изјавио је да финансијском подршком Републике Србије и озбиљним инвестиционим планом за српски народ на КиМ је створена стратегија да српски народ остане и опстане.

Осврћући се на акције које су спроведене крајем прошле године и почетком овог месеца, Симић је казао да су показали одговорност према грађанима али и институцијама.

- Показали смо одговорност и према држави Србији и према нашем народу и институцијама Републике Србије. Ова година биће година борбе за наш народ, за најугроженије становништво и ова година ће бити година за очување и јачање српских институција. То ћемо успети јер имамо добру залеђину државе Србије, имамо координисани рад свих функционера у јавним институцијама и тако ћемо помоћи грађанима да победе свако искушење, изазов и сваки проблем - навео је Симић.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић истакао је да је држава Србија присутна на КиМ више него икада. 

Оно што ја могу да кажем јесте смо од 2. јануара до данас обишли и директоно разговарали са преко 200 домаћинстава, са породицама које живе у тешким условима. Евидентирали смо све њихове горуће проблеме и најважније је да ћемо акцију наставити а проблеме решавати са Канцеларијом за КиМ и нашом државом“, рекао је Тодић.

Он је казао да верује да ће се, захваљујући улагањима, покренути привреда на подручју општине Лепосавић, да ће се изградити фабрика батерија, подсетивши да су водили рачуна и о људима који немају решено стамбено питање и да ће у наредних неколико дана уручити кључеве станова за 58 породица у три зграде а да ће са решавањем стамбених проблема наставити и у овој години.