24. 3. 2020 | 13:42 A A A

Обележена годишњица НАТО агресијеПолагањем цвећа на Споменик истине код главног моста на Ибру и на Тргу Браће Милић, на месту где ће ускоро бити постављен споменик начелник Косовскомитровачког управног округа Славко Симић и председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић, обележили су данас 21. годину од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије и одали почаст жртвама.

Начелник Косовскомитровачког управног округа Славко Симић овом приликом је рекао да обележавањем једног од најтрагичнијих догађаја за српски народ и његову историју, одајемо почаст и поштовање палим херојима за отаџбину као и невино настрадалим жртвама НАТО агресије.

- Никада нећемо заборавити злочине који су почињени над нашом децом и над нашим народом у току 78 дана и ноћи, колико је трајало НАТО бомбардовање. Наша држава и наш народ су нажалост, у то време били суочени са највећом и најјачом војном силом која је имала за циљ да растури и понизи тадашњу Свезну Републику Југославију. Њихов јасан циљ је био да разбију Србију и њен територијални интегритет, која у то време нажалост, није имала пуно пријатеља“, напоменуо је Симић.

Он је истакао да данас, 21 годину након НАТО бомбардовања имамо пријатеље и партнере у свету, и да смо успели да изградимо нашу државу чија је инфраструктура била потпуно уништена. 

- Изградили смо модерно друштво, снажну државу и данас са поносом и уздигнуте главе нашој деци говоримо о херојској борби која је била присутна код нашег народа у то време. Дугујемо велико поштовање и захвалност палим херојима и жртвама НАТО бомбардовања. Они су дали оно што је највредније, дали су своје животе за будућност наше деце и за будућност Србије, нека им је вечна слава и хвала им за све - рекао је Симић.

Председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић је рекао да и у овим специфичним условима српски народ и грађани Косовске Митровице одају почаст жртвама НАТО агресије.

 - Не заборављамо, памтимо! Српски народ је онај који опрашта. Политика помирења је оно у шта улаже читав систем државе, када је у питању бољи живот и просперитет народа, али околности у којима се тренутно налазимо су једна од битних ствари да чувамо од заборава, да памтимо, опомињемо и подсећамо на она страдања која је задесио народ на простору Србије. Овај споменик је јасан доказ колико су Косовска Митровица и Косовскомитровачки округ дали живота, да се нигде и никад више не деси - рекао је Спирић.

На "Споменику истине" погинулима у рату за одбрану отаџбине од бомбардовања и терористичке ОВК у Косовскомитровачком округу уклесана су 194 имена жртава, а остављено је простора за још 39 лица о чијој се судбини до дана данашњег ништа не зна.

На захтев чланова породица страдалих косовских Албанаца из безбедносних разлога на споменику нема албанских имена.