29. 3. 2019 | 08:44 A A A

НАЧЕЛНИЦИ ОКРУГА О СИТУАЦИЈИ НА КОСМЕТУНачелници свих пет округа на Косову и Метохији изразили су јуче на састанку у Шилову забринутост због све већих и учесталијих  притисака привремених власти у Приштини на српски народ. Они су апеловали на све политичке актере, а посебно на међународну заједницу  да учине додатни напор како би се спречила ескалација међуетничких тензија и зауставио процес обесправљивања Срба у покрајини.

Подржана је и  доследна опредељеност Београда за дијалог и  очување стабилности на Косову и Метохији и читавом региону, 

''Приштина је једностраним одлукама о Трепчи, формирању косовских оружаних снага, увођењем такси на робу из централне Србије и све чешћим масовним упадима специјалних полицијских снага на север Косова и Метохије, поништила све резултате споразума постигнуте протеклих година. У интересу мира и стабилности, мора да се прекине са праксом једностраних антисрпских одлука и да се врати конструктивном дијалогу", наводи се у саопштењу са састанка.

Начелници округа осудили су и праксу Приштине да поставља Србе без икаквог легитимитета и политичке подршке на високе функције у привременим институцијама самоуправе у Приштини, оценивши да је реч о најгрубљем кршењу права српског народа на демократско политичко одлучивање.