6. 2. 2019 | 18:24 A A A

Начелници округа на КиМ: Јединство је наш најјачи одговор ПриштиниКОСОВСКА МИТРОВИЦА - Начелници пет управних округа са простора Косова и Метохије данас су у Косовској Митровици, на састанку о политичко-безбедносну ситуацију у покрајини, изразили забринутост због начина на који се радикални акти Приштине, попут такси на робу из централне Србије, позива на насилно уједињење Митровице и покушаја нелегалног присвајања Трепче, одражавају на друштвену климу и свакодневни живот српског народа.

Како се наводи у саопштењу са састанка достављеном Тањугу, констатовано је да је политичко јединство српског народа на Косову и Метохији у овоме тренутку најјачи одговор на серију провокација Приштине и да је неопходно спречити покушаје да се вештачким стварањем нејединства отупе воља и капацитет нашег народа за одупирање све снажнијим притисцима.

Начелници округа осудили су све појединце и политичке организације који питање Косова и Метохије и положаја српског народа у покрајини покушавају да злоупотребе у дневнополитичкој борби, јер, како је оцењено, једини начин да се осигура опстанак нашег народа јесте третирање тог питања као највишег државног и националног приориета.

На састанку је пружена јасна и недвосмислена подршка национално одговорној политици Владе Србије и председника Александра Вучића.

Овом приликом је изражена и нада да ће председник Вучић у склопу кампање „Будућност Србије“ бити у прилици да посети и неки од косовско-метохијских округа, јер, како се наводи, грађане у нашој јужној покрајини ништа толико не учвршћује у намери да истрају колико уверење да је Србија у сваком смислу присутна на овим просторима.

Састанку су присуствовали начелница Пећког округа Винка Радосављевић, начелник Косовског округа Срђан Петковић, начелник Косовско-поморавског округа Радован Стојковић, начелник Косовско-митровачког округа Васо Јелић и начелник Призренског округа Јовица Будурић.