16. 3. 2020 | 11:50 A A A

Колегијум округа о коронавирусуПоводом новонастале ситуације у вези са појавом вируса грипа Covid-19, и увођења ванредног стања у Републици Србији начелник Косовскомитровачког управног округа Славко Симић одржао је данас састанак са руководиоцима инспекцијских служби. Састанку су присуствовали санитарни, здравствени, тржишни, пољопривредни, ветеринарски и инспектори заштите на раду,  а на њему се разговарало о превенцији, начину понашања и режиму рада привредних субјеката, државних органа и органа локалне самоуправе Републике Србије на подручју Косова и Метохије. 

Констатовано је да све школске и предшколске установе у систему Министарства просвете Републике Србије од јутрос поштују одлуку Владе о прекиду извођења наставе. Такође је оцењено да је снабдевеност становништва основним животним намирницама и робом широке потрошње добра и да је стање у том погледу редовно. Што се тиче снабдевености апотека, треба истаћи да недостају дезинфекциона и заштитна средства, па је у том смислу упућен апел за ургентно снабдевање. Здравствене установе су своје активности прилагодиле новонасталој ситуацији и редовно издају саопштења из свог делокруга. Угоститељски објекти су привремено затворени, а отказани су и спортски догађаји на северу Космета. На састанку је заузет став да нема места паници и да је српски народ на подручју округа, као и у преосталом делу јужне српске покрајине усмерен на саопштења своје владе у Београду. 

Апеловано је на грађанство да путем средстава јавног информисања прати развој ситуације и да се придржава препорука званичних органа, односно Министарства здравља, Владе Србије и председника Републике Србије.