18. 6. 2018 | 09:13 A A A

Деца са Косова и Метохије стигла у Републику СрпскуУ суботу 16.06.2018. године око 900 деце са Косова и Метохије допутовало је у Вишеград где им је у Андрићграду организован свечани дочек.

Деца су посетила Републику Српску у оквиру сада већ традиционалног и до сада најмасовнијег пројекта "Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске".

Госте са Косова и Метохије дочекали су званичници Републике Српске, министар просвете и културе Дане Малешевић, председник Одбора Милорад Арлов, начелник општине Вишеград Младен Ђурђевић и многи други.

Централној манифестацији су присуствовали и начелник Косовскомитровачког управног округа Васо Јелић и председници привремених органа општина Косовска Митровица и Звечан, Александар Спирић и Иван Тодосијевић.

Начелник Округа је истакао да му је велика част што су се данас окупили у Вишеграду, граду из романа нашег нобеловца Андрића, граду који је због свог положаја вековима био место спајања али и раздвајања људи са ових простора. Данас смо ту да изградимо мост, мост између људи који ће омогућити зближавање малишана из Републике Српске и Косова и Метохије. Протеклих година је Република Српска непрестано помагала Србима са Косова и Метохије показујући тиме несебичност и пожртвованост које су ме увек остављале без речи. Тако је и данас јер присуствујемо реализацији можда највећег пројекта зближавања истог народа са две обале Дрине. Искуство које ће 900 малишана са КиМ стећи проводећи време и упознавајући своје вршњаке из РС ће остати урезано у њиховим срцима дуго време. Не само што ће  за период боравка у РС изаћи из затворених средина у којима живе већ  пре свега што ће стећи капитал који ће им значити у животу а то су нова познанства. Желим да вам одам признање због визионарства који сте показали стварањем једног оваквог пројекта и да вам се искрено захвалим за подршку коју нам пружате, навео је начелник Округа у свом обраћању присутнима на централном дочеку.