19. 3. 2018 | 09:15 A A A

Дан сећања на Погром 17. март 2004. годинеУ Београду, на Великој сцени Народног позоришта, 17. марта је одржана свечана академија  поводом обележавања Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији.

Окупљенима се обратио министар за рад, борачка и социјална права Зоран Ђорђевић који је истакао да данас обележавамо трагични погром над српским становништвом када је током два дана више од 4000 људи српске националности протерано из својих домова, погинуло 28 људи, више од 900 људи је претучено и тешко повређено, уништено је 19 споменика културе прве категорије и 16 православних цркава које нису категорисане. Уништено је и око 10.000 вредних фресака, икона, путира и других црквених реликвија као и књиге крштених, венчаних и умрлих које сведоче о вековном трајању Срба на Косову и Метохији. Спаљено је и уништено 935 кућа. Од Срба је етнички очишћено шест градова и девет села.

Истакао је да је за Владу Републике Србије заштита националног идентитета и културног наслеђа од животне важности, и да ће водити рачуна о њима у будућности, као и да нећемо одустајати од фундаменталних начела која се тичу међународног права и правде и да ће постизање мира и стабилности увек бити наш приоритет.

Свечаној академији су поред представника Владе Србије, војске, верских заједница и дипломатског кора присуствовали и начелник Косовскомитровачког управног округа, господин Васо Јелић као и председник привременог орагана општине Косовска Митровица Александар Спирић.